Asi

asiAsi su jedan od klanova ili plemena u nordijskoj mitologiji. Bili su u konstantnoj borbi sa suprotstavljenim klanom Vana. Nakon stoljeća međusobnih borbi na kraju su prestali ratovati i pomirili se. Kao znak primirja izmijenili su nekoliko bogova. Oni borave  u velebnom gradu Asgardu koji je omeđen ogromnim zidinama te nevidljivim štitom koji ih štiti od neprijatelja.

Glavni bogovi koji pripadaju Asima su:

  • Odin, vrhovni bog
  • Thor, bog groma
  • Tyr, bog rata
  • Baldur, omiljeni bog koji zrači svjetlošću
  • Loki, bog kaosa i prevare
  • Heimdall, bog i čuvar Asgarda

Ostali Asi

Osim glavnih bogova u plemenu Asi se spominju i drugi bogovi:

Bragi je bog pjesništva i povezuje se sa skaldima koji su bili vrsni pjesnici i glasnici u sjevernim zemljama stare Europe.

Hodr je slijepi bog koji je slučajno ubio Baldura uz Lokijevu pomoć  sa svojim lukom i strijelom napravljenom od imelinog drveta.

Vidar je bog osvete, koji je rođen samo kako bi ubio vuka Fenrira i osvetio smrt svoga oca Odina.

Rind je božica koja je ostala trudna sa bogom Valijem nakon što ju je Odin silovao.

Vali je bog koji je rođen samo kako bi osvetio Baldurovu smrt i ubio boga Hodra. Nakon što se rodio izrastao je u odraslog čovjeka za jedan dan i ubio boga Hodra.

Ullr je bog slave o kojem se ne zna previše. U današnjim nordijskim zemljama se njegovo ime koristi za neke geografske pojmove.

Forseti je bog pravde koji je stolovao na otoku Heligolandu u Sjevernom moru.

Sigyn je božica pobjede i Lokijeva žena. Bila je tolko privržena svome mužu Lokiju da je sakupljala zmijin otrov koji je kapao iznad okovanog Lokija koji je tako kažnjen nakon što je bio kriv za smrt boga Baldura. Smatra da potres nastane kada padne kapljica otrova na Lokija dok Sigyn prazni posudu u kojoj skuplja otrov.