Baldur


baldurBaldur je omiljeni bog u Asgardu. Odinov i Friggin sin toliko je dobar, lijep i graciozan da emitira svijetlost. Baldur živi u dvorima Breidablik, koja se smatraju najljepšim mjestom na svijetu. Također ima najbolji brod ikad sagrađen, Hringhorni. Baldur je najpoznatiji po priči o svojoj smrti. 

Nakon što je sanjao o svojoj smrti, pao je u depresiju. Njegova majka, Frigga, natjerala je sve stvari na svijetu da se zakunu da neće ozlijediti Baldura. I sve stvari, i žive i nežive, zaklele su se da ga neće ozlijediti, sve osim imele. Frigg nije pitala imelu da se zakune jer je smatrala da je imela premlada da bi se klela.

Iz dosade su ostali bogovi bacali razne stvari na Baldura, od koplja i mačeva, do kamenja i jabuka, samo da vide kako se sve to od njega odbija. Kada je Loki čuo da se jedino imela nije zaklela, napravio je koplje od imele i dao ga Hodru, Baldurovom slijepom bratu, da ga baci na Baldura. Kada je Hodr bacio koplje, ono je prošlo kroz Baldurovo tijelo i usmrtilo ga. Odin je silovao ženskog diva Rind koja je ostala trudna sa bogom Vali koji je izrastao u odraslog čovjeka za jedan dan. Nakon toga je Vali ubio Hodr zbog nehotičnog ubojstva Baldura.

Mrtvo tijelo Baldura, zajedno s njegovim konjem, je stavljeno na gorući brod Hringhorni. Nanna, Baldurova žena, se od tuge bacila u gorući brod da dočeka Ragnarok zajedno sa svojim mužem. Frigg, Baldurova majka, poslala je glasnika (Hermod) božici Hel s molbom da ga otkupi. Hel se dogovorila s glasnikom da će pustiti Baldura da se vrati u Asgard ako sva bića na svim svjetovima budu plakala za njim. Glasnik je javio svima da plaču za Baldurom i svi su plakali osim jednog ženskog diva u nekoj špilji. Jedino ona nije htjela plakati za Baldurom i Baldur je ostao u Helu. Pretpostavlja se da je ženski div u špilji bio prerušeni Loki.

Postoji i druga verzija, koja kaže da je Loki začarao vrbu da ne može plakati za Baldurom. Kako nisu svi plakali za Baldurom, morao je ostati u Helu do Ragnaroka. Kada je čarolija prestala, vrba, koja je nekoć bila veliko i ponosno drvo, od žalosti se savila i počela je zauvijek plakati.