Nut

nutNut je božica neba, a njezino tijelo čini zaštitni sloj zemlje. Ona je sestra i žena boga Geba i majka bogova Ozirisa, Neftis, Izide i Seta. Neki su smatrali da je ona majka svih bogova, uključujući i boga Ra. Naime, Nut bi svaku večer progutala boga Ra te bi ga ujutro ponovno rodila. Njezin smijeh je grmljavina, a suze kiša. Ona na svojem tijelu prenosi sunce s jednog kraja na drugi.

Nut je ponekad prikazivana kako se naginje iznad Geba, ima tamnoplavu put i ništa ne nosi na sebi, iako su neki Egipćani smatrali da je nosila odjeću u bojama duge i da su se na njezinom tijelu vidjele zvijezde. Ponekad se prikazivala kao krava koja nosi sunce jer je u Egiptu krava simbol majčinstva. Također se prikazivala i kao žena koja na glavi ima ćup, koji simbolizira maternicu te u ruci drži ankh, simbol života.

Nut je htjela imati djecu s Gebom, ali se bog Ra s time nije slagao jer se bojao da bi ga njezina djeca mogla smijeniti s trona. Zato joj je Ra zabranio da ima djecu na bilo koji dan od njih 360, koliko ih je bilo u godini. To ju je ražalostilo te se obratila bogu Totu za pomoć. Tot se kockao s bogom Khonsu, koji je bio bog mjeseca, da stvori još 5 dana u godini. Tot je pobijedio i dodano je još pet dana u godini. Tih pet dana Nut je rodila petero djece, svako na jedan dan. Prvo je rodila Ozirisa, pa Horusa, nakon toga Seta, pa Izida i na kraju Neftis. Tih pet dana (od 27. do 31. prosinca) naziza se danima demona.