Set

setSet je bog pustinja, oluja, nemira i stranaca u egipatskoj mitologiji. On je sin boga Geba i božice Nut, brat mu je Oziris, a sestre Izida i Neftis. Prema Plutarhu je Set rođen treći dan na neuobičajen način. Iskočio je iz majčinog boka, razderavši ga i otvorivši, zadajući mu vrlo jak udarac. Oženio je sestru Neftis, ali nije imao djece jer ga Neftis nije voljela. Također neki izvori spominju njegovu vezu s božicama Anat i Astarte.

Ra mu je dao zadatak da štiti zemlju od zmije Apofis vozeći se na solarnom brodu. Bio je vladar crvene zemlje, tj. pustinje. Zbog vlasti nad Egiptom ubio je vlastitog brata, Ozirisa, da bi potom bio u sukobu s njegovim sinom Horusom, koji je htio osvetiti svoga oca. Na kraju biva poražen i prognan iz Egipta.

Set je prikazivan u obliku neobične životinje, koju su egiptolozi nazvali setovom životinjom. Ona se sastoji od nekoliko različitih životinja, primjerice, stražnji dio tijela je sličio magarcu, prednji dio čaglju, njuška je bila izdužena, a uši i rep su bili uspravni i ukočeni. Rep se na kraju račvao poput zmijinog jezika. Još jedan od oblika u kojima se set prikazivao bio je nilski konj. Često je bio prikazivan i u ljudskom obliku s glavom setove životinje. U jednoj ruci drži žezlo, a u drugoj ankh, egipatski simbol života.