Izida i sedam škorpiona

izidaKada je Izida rodila sina Horusa, skrivala ga je u granama papirusa uz rijeku Nil.  Kad god je ona odlazila iz skloništa, pratilo ju je sedam škorpiona. Tri su škorpiona uvijek išli ispred Izide i osiguravali put. Zvali su se Petet, Tjetet i Matet. Dva škorpiona koji su bili uz Izidu su se zvali Mesetet i Mesetetef, a iza su stražu čuvali Tefen i Befen. Svake ih je noći upozoravala da budu jako oprezni i ne odaju nikome skrovište gdje se ona i Horus nalaze.

Jedne je noći Izida otputovala u Grad dviju Sestara u delti Nila. Jedna bogatašica je, ugledavši da dolazi čudna skupina, ušla u kuću i zatvorila vrata kako je pridošlice ne bi smetale. Kada su škorpioni to vidjeli, poludjeli su. Odlučili su kazniti bogatašicu zbog neljubaznosti. Šest je škorpiona sakupilo svoje otrove iz stražnje bodlje i dalo Tefenu, sedmom škorpionu. Tefen je napunio svoju bodlju otrovima. U međuvremenu je jedna skromna djevojka ponudila svoj siromašan dom Izidi, koja je sa zadovoljstvom pristala prenoćiti u njenom domu.

škorpionDok su svi spavali, škorpio Tefen se iskrao iz kuće skromne djevojke, ušuljao se u kuću bogatašice i upiknuo njenog sina. Bogatašica je, primijetivši da njen sin umire, tražila pomoć po gradu, ali joj nitko nije htio pomoći. Kada je Izida čula njen plač, odlučila je pomoći bogatašici iako ona nije bila pristojna i dobra prema njoj. Primila je dijete u krilo i izgovorila snažnu magiju. Zatim je izgovorila imena svih škorpiona i njihov je otrov prestao djelovati. Dijete se nedugo zatim potpuno oporavilo.

Bogatašica je dirnuta Izidinom dobrotom odlučila zauzvrat ponuditi sve što ima. Također je ponudila sve bogatsvo siromašnoj i skromnoj djevojci koja je pokazala otvoreno srce i Izidi ponudila svoj skromni dom.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *