Kozmologija

ginnungagap

Kozmologija ili nastanak nordijskog svijeta vrlo je maštovit. Otprilike ide ovako:

Prije nego što su postojali zemlja, nebo ili bilo kakvo zelenilo, postojala je samo praznina zvana Ginnungagap. Ona se nalazila između dva svijeta. Muspelheim je bio svijet vatre, a Niflheim svijet leda. Vatra i led su se polako približavali jedno drugome dok se nisu našli u Ginnungagapu. U sudaru ta dva elementa nastao je Ymir, prvi div.

ymir-and-audhumbla

Ymir je bio hermafrodit, tj. mogao se razmožavati bez spolnog odnosa. Kako se znojio, tako su iz njegovog znoja nastajali drugi divovi. Kako se led i dalje topio, iz leda je nastala krava imenom Audhumbla. Ona je hranila Ymira svojim mlijekom, a sebe je hranila ližući okolni slani led. Malo-pomalo, led se topio i iz njega je nastao Buri. Buri je prvi bog klana Asi. Buri je dobio sina Bora, koji je oženio Bestlu, kći diva Bolthorna. Djeca Bora i Bestle, polubogovi i poludivovi, bili su Odin i njegovo dvoje braće Vili i Ve.

smrt-ymira

Odin i njegova braća su ubili Ymira i krenuli stvarati svijet iz njegova trupla. Od njegove krvi nastao je ocean, a od njegovih mišića i kože nastala je zemlja. Nadalje je od kose nastala vegetacija, mozak je stvorio oblake, a nebo je nastalo od lubanje. Četiri patuljka su držala Ymirovu lubanju iznad zemlje. Bogovi su naposljetku stvorili prvog muškarca i ženu, Aska i Emblu. Oni su od dva trupca drveta napravili ogradu oko svojeg doma Midgarda da ih štiti.