Medovina pjesništva

Na kraju rata između Asa i Vana, svi bogovi su potvrdili svoje primirje pljuvanjem u veliku bačvu. Od te pljuvačke su stvorili biće koje su nazvali Kvasir. Kako je Kvasir nastao od pljuvačke svih bogova, bio je najmudriji od svih bića u kozmosu. Nitko mu nije mogao postaviti pitanje na koje on ne bi znao odgovor. Postao je poznat i putovao je po svijetu i davao svoje savjete onima koji su ga tražili za savjet.

Kvasira su u svoju kuću pozvala dvojica patuljka, Fjalar i Galar. Kada je Kvasir došao kod patuljaka, oni su ga ubili i od njegove krvi napravili medovinu pjesništva. Stvorena medovina pjesništva je u sebi imala svu mudrost koju je i ubijeni Kvasir imao. Tko god bi okusio medovinu pjesništva postao bi veliki pjesnik ili učenjak. Kada su dvojicu patuljaka bogovi pitali što se dogodilo sa Kvasirom, odgovorili su im da ga je njegova mudrost ugušila.

Dvojici patuljaka ubojstvo Kvasira se svidjelo te su odlučili ubiti i diva Gilingira. Odveli su ga na pučinu i utopili. Kako je Gilingirova supruga plakala i jecala, što je dvojici patuljaka smetalo, ubili su i nju bacivši na nju ogroman mlinski kamen dok je prolazila kroz vrata njihove kuće.

Kada je Gilingirov sin, Suttungur, saznao da su patuljci ubili njegove roditelje zarobio je patuljke i odveo ih na greben gdje im je prijetio da će ih utopiti. Fjalar i Galar su molili za svoj život te su mu obećali dati medovinu pjesništva koju su stvorili od Kvasirove krvi u zamjenu za njihove živote. Suttungur je prihvatio ponudu, uzeo je medovinu pjesništva i sakrio ju u tri bačve u podnožje planine Hnitbjorg. Postavio je svoju kćer Gunnlod da čuva bačve.

Odin, koji je žudio za znanjem u mudrosću, odlučio je ukrasti medovinu pjesništva od diva Suttungura. Prerušio se u farmera i otišao na farmu diva Baugija koji je bio Suttungurov brat. Na farmi je radilo devet sluga koji su kosili sijeno. Pristupio im je, izvadio je brusni kamen i ponudio slugama da naoštre svoje kose. Sluge su prihvatile ponudu i isprobali kako im služe naoštrene kose. Sluge su bili očarani kako su kose bile naoštrene, te su se složili da je to bio najbolji brusni kamen koji su vidjeli i probali, te su ga zatražili za sebe od Odina. Odin im je pristao dati brusni kamen ali pod uvjetom da plate visoku cijenu. Zatim je bacio brusni kamen u zrak na što su se sluge slučajno međusobno pobila svojim kosama u namjeri da dohvate brusni kamen.

Odin je zatim zatražio Baugija za prenoćište i predstavio se kao radnik Bolverker. Kako je Baugi očajavao kako su mu sluge mrtvi i nema nitko tko će obaviti njihov posao, Odin je predložio da on obavi njihov posao do kraja u zamjenu za medovinu pjesništva svoga brata Suttungura. Baugij je objasnio Odinu da on nema pristup medovini jer ju Suttungur ljubomornu čuva samo za sebe, ali da će mu pomoći u namjeri da se domogne željene medovine. Odin je obavio svoj posao preko ljeta i zatražio od diva Baugija da ostvari obećano.

baugiOtišli su prerušeni Odin i Baugi do Suttungura i zatražili malo medovine. Suttungur je njihovu molbu
bijesno odbio i nije htio dati ni kap svoje medovine. Odin nakon toga predlaže Baugiju da prevarom probaju doći do medovine, na što div pristaje. Odlaze do mjesta za koje je Baugi znao da je najlaše probušiti rupu do odaja gdje se nalazi medovina. Odin je zatim iz svoga plašta izvadio svrdlo zvano Rati i dao ga Baugiju da probuši rupu. Nakon nekog vremena Baugi završava bušenje i javlja Odinu da je posao gotov. Odin se zahvalio divu i pretvara se u zmiju te je otpuzao u rupu. Baugi, vjerujući da ga je Odin prevario, gura svrdlo Rati u rupu u namjeri da ubije Odina, međutim Odin u zadnji čas izlazi iz rupe sa druge strane i izbjegava svrdlo.

U odajama se Odin prerušava u mladića i nastavlja ići do mjesta gdje Gunnlod čuva medovinu.
Gunnlod traži da Odin, prerušen u mladića, spava s njom tri dana zamedovina pjesništva redom u zamjenu za medovinu. Nakon treće noći Odin odlazi do tri bačve medovine i ispija ih u jednom gutljaju. Odin se nakon ispijanja medovine ponovno prerušava, ovaj put u orla i odlazi iz odaja prema Asgardu. Suttungur, saznavši za Odinovu prijevaru, uzeo je oblik orla i krenuo je za Odinom. Iako je bio blizu hvatanja Odina, prerušenog u orla, Odin, uz pomoć drugih bogova iz Asgarda, uspjeva pobijeći.

Odin je popijenu medovinu pjesništva ispovraćao u spremnike u Asgardu, međutim par kapljica mu je iscurilo iz usta i palo u Midgard, zemlju ljudi. Te kapljice koje su slučajno ispale iz Odinovih usta su izvor svih loših i prosječnih pjesnika i učenjaka. Pravi i veliki pjesnici i učenjaci postaju oni koji probaju medovinu pjesništva koju je im je Odin posebno dao i namijenio za njih.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *