Mit o Ozirisu

 

mit o ozirisuMit o Ozirisu opisuje glavni događaj u egipatskoj mitologiji. Oziris je bio vladar Egipta. Vlast je naslijedio od svojih predaka, koji sežu sve do stvoritelja cijelog svijeta, boga sunca Ra. Ozirisova supruga Izida vladala je zajedno s njim, a njihov brat Set htio je vlast nad Egiptom.

Mit o Ozirisu ima više verzija. Jedna verzija ubojstva kaže da je Oziris šetao vrtom uz Nil, a Set je prerušen u krokodila ili vodenkonja napao svojeg brata te ga utopio u rijeci Nil. Nakon toga Set je raskomadao Ozirisovo tijelo na 14 komada te razbacao komade po Egiptu.

Druga verzija kaže da je Set zajedno s kraljicom Etiopije i 72 pomagača isplanirao ubiti Ozirisa. Napravio je poseban kovčeg u kojega je mogao stati jedino Oziris. Na proslavi pred velikim auditorijem je ponudio kovčeg kao poklon onomu koji uspije stati u kovčeg. Mnogi su pokušali ući u kovčeg, ali nitko nije stao u njega. Onda je Oziris pokušao i savršeno je stao u njega. Dok je ležao u njemu, Set i njegovi pomoćnici su zatvorili i zapečatili kovčeg tako da se ne može otvoriti i bacili ga u rijeku Nil. Kovčeg je plutao po rijeci Nil do grada Biblos, gdje je zapeo te je drvo Tamaris počelo rasti oko njega. Izida je uspjela izvući kovčeg iz drveta, međutim Set joj ga je oduzeo i raskomadao tijelo te ga bacio u Nil.

Nakon ubojstva Ozirisa, Set je preuzeo vlast nad Egiptom. Za vrijeme njegove  vladavine Izida je tražila i sakupljala sve dijelova svoga muža. Uspjela je pronaći sve dijelove osim njegovog spolovila. Spolovilo je pojela riba u Nilu. Izida je napravila novo spolovilo uz pomoć magije kako bi tijelo bilo kompletno da oživi Ozirisa. Uz pomoć magije koju je naučila od svoga oca, boga Geba, i bogova Tota i Anubisa uspjela je oživiti Ozirisa, ali samo nakratko. U to kratko vrijeme Izida je zatrudnjela s Ozirisom, nakon čega je Oziris ponovno umro.

Rođenje Horusa i bitka sa Setom

sinovi-ozirisaTrudna Izida, strahujući da joj Set ne ubije nerođeno dijete,  sakrila se u gustiš papirusa pored rijeke Nil. Tamo je rodila  i odgojila Horusa. Nakon mnogo godina, tijekom kojih je Izida zajedno s drugim bogovima branila Horusa od Setovih agenata, Horus je odrastao i izazvao Seta na borbu za prijestolje. Oziris i Set su se borili ispred drugih bogova, koji su služili kao suci u borbi za prijestolje. Primjerice, Geb i Ra su odlučivali tko je pobijedio u borbi, Tot je bio mirovni posrednik u sukobu, a Izida je svojom magijom pomagala svom sinu Horusu.

Božanska bitka dvaju bogova ima više epizoda. Jedna od njih kaže da su dvojica bogova pokušavali na sve moguće načine zaslužiti titulu novoga vladara Egipta. Tako su se utrkivali brodovima i međusobno borili u vidu nilskih konja. U tim je bitkama Horus najčešće bio pobjednik i većina je bogova bila za njega. Međutim Set je bio miljenik stvoritelja, boga Ra, te on nije dozvolio da Horus tako lako pobijedi. Bitka se odužila na 80 godina.

Druga epizoda kaže da se nisu borili samo njih dvojica, nego i njihovi sljedbenici. Također je Izida jednom prilikom htjela pomoći Horusu tako da probode Seta harpunom, međutim pogodila je svog sina Horusa, koji  joj je u naletu bijesa odrubio glavu. Tot je koristeći svoju magiju stavio glavu krave na Izidina ramena.

Jedna od glavnih epizoda kaže da je Set seksualno zlostavljao Horusa. Razlog tome je da omalovaži svog protivnika, ali isto tako uključuje Setove homoseksualne želje. Jednom je prilikom Set zatražio da ima spolni odnos s Horusom. Horus je pristao na to uz uvjet da mu Set podari dio svoje snage. Egipćani su smatrali spermu opasnom poput otrova, tako da bi se Horus našao u opasnosti ako Setova sperma završi u njegovom tijelu. U jednoj verziji to se i dogodilo te se Horus razbolio.

U drugoj je verziji Horus to spriječio tako da je uhvatio spermu svojim rukama. Izida je na Setov napad na Horusa uzvratila Setu tako što je stavila Horusovu spermu na list salate koju je Set pojeo. Set je bio poražen i oplođen od Horusove sperme te je “rodio” zlatni disk. Tot je zatim uzeo zlatni disk i stavio ga na svoju glavu. Još jedna važna epizoda govori o međusobnom sakaćenju dvaju bogova. Horus je ozlijedio ili ukrao Horusove testise, dok je Set Horusu izvadio oko. Set je gubitkom testisa izgubio snagu i spolnu zrelost.

set-i-ozirisMit o Ozirisu ima više verzija kraja sukoba dvaju bogova. Jedna verzija kaže da su bogovi zaključili sukob tako što su podijelili vladavinu nad Egiptom. Plodni dio Egipta oko rijeke Nil dobio je Horus, a negostoljubivi dio, pustinju i strane zemlje, dobio je Set. Druga verzija kaže da je Geb prvo podijelio zemlju između Seta i Horusa, da bi nakon toga svu zemlju dao Horusu.

Još jedna verzija kaže da je Set kao gubitnik prognan iz Egipta, a Horus je kao pobjednik postao vladarom Egipta. Na taj način Set, koji simbolizira zlo i nepravdu, biva poražen, a Horus, koji je simbol pravednosti, pobjeđuje. U nekim izvorima Set mora odnijeti tijelo boga Ozirisa u njegovu grobnicu, gdje ga novi vladar Egipta, Horus, uz pomoć svog oka oživljava kao vladara podzemnog svijeta Duata. Tako otac i sin postaju vladari živog i neživog svijeta, što simbolizira proces rađanja i umiranja te ponovnog uskrsnuća života.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *