Nordijska mitologija

Nordijska mitologija – podrijetlo

Nordijska mitologija je nastala na sjeveru Europe, točnije oko Skandinavskog poluotoka. Glavni žitelji Skandinavije su bili vikinzi. Religija vikinga temeljila se na pričama koje su se prenosile i gradile usmenom predajom. Za vikinge religija nije imala posebno ime, jednostavno su je smatrali tradicijom od davnina.

Najveći dio izvora nastao jevikinzi - nordijska mitologija
u srednjem vijeku, između 12. i 14. stoljeća. Najviše izvora podrijetlo vuče s Islanda. To ne čudi jer je na Islandu djelovao Snorri Sturluson, jedan od najplodnijih i najaktivnijih Islandskih pisaca i pjesnika tog doba. Njegovo čuveno djelo Mlađa Edda je zapravo bio priručnik za pjesnike. U tom djelu on opisuje nordijsku mitologiju, kako svijet izgleda, neke od bogova i likova i još mnoštvo toga.

Osim StuYggdrasil - nordijska mitologijarlusonove Mlađe Edde, značajni izvori su djela Heimskringla i Gesta Danorum (djelo Saxa Grammaticusa), razni arheološki ostaci poput kipića, runa u kamenim pločama i zidovima te razni toponimi koji sadržavaju imena bogova iz nordijske mitologije.
Glavne značajke nordijske mitologije su raznoliki likovi, kako bogovi, tako i ostala stvorenja. Mnogi poznaju bogove poput Odina, Thora, Lokija i druge. Zatim je zanimljiva i priča o nastanku svijeta i svemira – takozvana kozmologija. U nordijskoj mitologije se pojavljuje jedna zanimljivost koja nije uobičajena u ostalim religijama, a to je da bogovi na kraju umiru u međusobnoj bitci zvanoj Ragnarok.