Otmica božice Idun

otmica božice idunOtmica božice Idun je kratka priča o božici Idun i njezinim jabukama. Idun čuva posebne jabuke koje svakome tko ih pojede omogućuju da ne stari.  Svi bogovi su jeli njezine jabuke kako bi vječno bili mladi i zdravi.

Odin, Loki i Hœnir, bogovi plemena Asi, putovali su ledenim krajem u kojemu su se isticale ogromne snježne planine. Krajolik kojim su se kretali nije bio gostoljubiv te tamo nije bilo mnogo hrane. Kada su nakon nekog vremena ugledali krdo volova, ubili su jednoga kako bi ga pojeli za večeru. Kada su stavili meso na žar, meso se nije peklo. Vatra uopće nije djelovala na sirovo meso. Bogovi su ostali zbunjeni i srditi. Zatim su začuli glas s visina. Kada su pogledali prema nebu, vidjeli su ogromnog orla kako sjedi na grani visokog drveta u blizini.

Orao im je rekao da je meso začarano njegovom čarolijom. Ako žele ispeći i pojesti meso, moraju dio dati njemu. Nevoljko su dozvolili orlu da uzme dio mesa. Orao je sletio i uzeo većinu mesa, te je bogovima ostao jedan mali dio. Loki je na to poludio i zamahnuo granom koju je našao pored sebe. Orao je uhvatio granu svojim kandžama i poletio prema visini. Loki, koji je držao granu za drugi kraj, poletio je zajedno s njim. Prestrašeni Loki je molio orla da ga pusti, ali on, koji je zapravo bio prerušeni div Thjazi, nije htio pustiti Lokija. Tražio je Lokija da obeća da će oteti božicu Idun i njene jabuke i dovesti ih njemu.

Nakon što su se bogovi vratili u Asgard, Loki je odmah otišao do Idun. Predložio joj je da odu u šumu izvan Asgarda jer je pronašao jabuke koje imaju veće moći od njezinih. Idun je povjerovala Lokiju i otišla s njim prema šumi izvan sigurnosti Asgarda. Kada su izašli iz Asgarda, Thjazi je u obliku orla zgrabio Idun i njezine jabuke. Odnio ih je u svoje skrovište u planinama. Skrovište se zvalo Thrymheim (Gromoviti dom) i nalazilo se na najvišoj planini, među gromovima, u ledenoj zemlji divova, Jotunheimu.

meso čarolijaKako je vrijeme odmicalo, bogovi su postali zabrinuti. Nikako nisu mogli pronaći Idun, a njihova su tijela počela pokazivati znakove starosti; koža im je postala smežurana, kosa im je posivila, a energije su imali sve manje. Bogovi su sazvali sastanak na kojem su pokušali saznati što se dogodilo s Idun. Kada se saznalo da je Idun zadnji put viđena s Lokijem, napali su ga i zahtijevali od njega odgovore. Loki, koji se bojao za svoj život, u početku nije htio otkriti gdje je Idun, no na kraju je popustio i ispričao im što se dogodilo.

Freya je Lokiju dala svoje čarobno orlovo pero, koje mu je omogućilo da se pretvori u orla. Loki je u obliku orla poletio prema skrovištu diva Thjazija u planine. Kada je došao do skrovišta, primijetio je da u skrovištu nema nikoga osim Idun. Nabrzinu je pretvorio Idun u orah, zgrabio je svojim kandžama i poletio prema Asgardu. Ubrzo nakon toga div se vratio u skrovište i, vidjevši da Idun nema, ljutito poletio prema Asgardu.

Thjazi je letio brzinom munje i brzo je sustizao Lokija, koji je bio sasvim blizu granice Asgarda. Bogovi su, primijetivši kako Thjazi lovi Lokija, postavili drva za potpalu oko Asgarda i čekali da Loki prijeđe preko granice u sigurnost Asgarda. Kada je Loki prošao barijeru, zapalili su drva za potpalu i vatra je buknula oko Asgarda. Thjazi, koji je bio u naletu, nije se stigao zaustaviti na vrijeme i vatra ga je zahvatila. To je bio zadnji let strašnog diva Thjazija.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.