Priča o Jednookom

priča o jednookomBog Odin je bio nazivan mnogim imenima, a jedno od najčešće korištenih bilo je Jednooki. Razlog je vrlo jednostavan – žrtvovao je svoje oko u zamjenu za znanje. Iako zvuči nevjerojatno, za Odina ne postoji prevelika cijena koju mora platiti kako bi postao mudriji i pametniji. Njegova žeđ za znanjem prelazi granice normalnog i prihvatljivog.

Odin ima mnogo priča. Volio je putovati svim dijelovima kozmosa i kroz svih devet svjetova kojima je vladao. Prerušavao se u mnoge ljude, bića i čudovišta. Tako je jednom prilikom lutajući Yggdrasilom došao do zdenca, ali ne bilo kojeg zdenca. Zdenac u ovoj priči je zdenac Urd, izvor odakle izvire samo drvo Yggdrasil. Opće je poznato da će onaj koji pije iz tog zdenca spoznati sve tajne kozmosa i postati najmudriji na svijetu. Upravo je za tim žudio glavni lik naše priče.

Naravno, iz zdenca nije mogao bilo tko piti. Čuvar zdenca, Mimir, bio je savjetnik bogova i jedan od najmudrijih, ako ne i najmudriji lik nordijske mitologije. Za vrijeme rata između Asa i Vana bogovi iz klana Vana su ga ubili odrubivši mu glavu. Kada je Odin jednom prilikom vidio Mimira bez glave, uzeo je glavu, namazao je posebnim travama i upotrijebio posebnu čaroliju koja je oživila Mimirovu glavu. Odin je uzeo Mimirovu glavu i odnio je u svoje odaje u svoju prijestolnicu Asgard. Kad god mu je trebao savjet, savjetovao se s Mimirovom glavom.

I tako je Odin priupitao Mimira može li dobiti gutljaj vode iz zdenca. Mimir mu je odgovorio da ne može jer je to jako vrijedna tekućina i da je potrebno žrtvovati svoje oko kako bi dobio dozvolu da popije gutljaj. Odin nije ni na trenutak razmislio, već je odmah izvadio svoje oko i ubacio ga u zdenac. Kako je ispunio Mimirov zahtjev, Mimir je Odinu dao gutljaj te je Odin spoznao veliko znanje o kozmosu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.