Baba Yaga

Baba YagaBaba Yaga je slavenska božica smrti i regeneracije. Prema nekim pričama ju je stvorila Morana kako bi mogla parirati Svarogu i ostalim bogovima. Često se opisuje kao stara žena jezivog lica koja živi duboko u šumi, u kolibi izgrađenoj od ljudskih i životinjskih kostiju, uzdignuta iznad tla kokošjim nogama. Leti na mužaru i u ruci drži tučak.

U nekim pričama Baba Yaga daje zadatke onima koji su se našli u njezinoj kolibi. Ovisno o uspješnosti zadatka, Baba Yaga ih nagradi ili pojede. U većini slučajeva okarakterizirana je kao zla vještica koja jede ljude, a pogotovo djecu. Zbog toga su roditelji često plašili svoju djecu da će im, ako ne odu spavati na vrijeme ili ne pospreme sobu, doći zla vještica i pojesti ih.

U bajci Prekrasna Vasilisa Baba Yaga ima tri konjanika; bijeli simbolizira dan, crveni označava sunce, a crni  noć. Kontrolirala je ruke koje bi se stvorile iz čistog zraka i slušale njezine zapovijedi. Vasilisu je maćeha poslala vještici u šumu po svjetlo. Morala je odraditi kućne poslove, u čemu joj je pomogla čarobna lutka. Sve poslove je trebalo odraditi dok se vještica ne vrati, inače bi je čekala smrt. Nakon uspješno obavljenog zadatka Baba Yaga joj je odgovorila na sva pitanja koja je imala i dala joj lampu od lubanje, kojom je ona onda svoju maćehu i polusestre pretvorila u pepeo.