Slavenska kozmologija

slavenska mitologijaSlavenska kozmologija započinje slično kao i mnoge druge mitologije – bezdanim prostorom.
U tom crnom bezdanom prostoru nalazilo se kozmičko zlatno jaje, a unutar jajeta se nalazio bog Rod. Kada je stvorio Ladu, božicu ljubavi, ljuska jajeta je pukla i sva ljubav je izašla van kroz pukotine. Rod je zatim stvorio Zemlju kako bi razdvojio nebeske vode od oceana. Kada je izašao iz jajeta nastavio je stvarati. Odvojio je istinu od laži, svjetlo od tame, Nav (san) od Jave (stvarnost) i dobro od zla. Nakon toga je stvorio Majku Zemlju, koja je uronila u ocean. Stvorio je kravu Zemun i kozu Seduniju, a od njihovog je mlijeka nastala Mliječna staza.

Na kraju svog kreiranja Rod je počeo gubiti dijelove sebe. Od njegova je lica nastalo sunce, od njegovih prsa je nastao mjesec, zvijezde su nastale od njegovih očiju, zora i sumrak od obrva, crna noć iz njegovih misli, vjetar iz daha, kiša iz suza, a grmljavina i munje iz njegovog glasa. Na kraju od boga Roda nije ostalo ništa . Na taj je način Rod utkan u sve dijelove svemira i sve što se u njemu nalazi. U procesu raspršenja i nestanka boga Roda nastali su Svarog i Živa, prvi bogovi.

U početku je Zemlja bila velik i nepregledan otok koji je plivao ispod vode. Iznad vode se nalazilo tamno nebo ispunjeno zvijezdama. Bog Svarog je odlučio iskovati svijet i sunce, ali nije imao materijala i goriva da učini tako nešto. Naišao je na usamljenu patku koja je plutala morem i upitao je za pomoć. Kada je patka čula njegovu molbu, zaronila je ispod mora kako bi izvukla Majku Zemlju iz dubina. Tek ju je iz trećeg pokušaja uspjela dohvatiti  i dio nje je sakrila u kljun bez Svarogovog znanja.

Svarog je uzeo zemlju koju mu je patka izronila i od nje stvorio zrak i vatru. Vjetar je zapuhao i prosuo
dio zemlje iz ruke boga Svaroga. Kada je zemlja dotaknula tlo, od nje je nastao bog Daždbog u obliku sunca. Od njegove je topline more počelo isparavati sve dok se razina mora nije spustila toliko nisko da je Majka Zemlja izronila i počela plutati na moru. Kako je sva zemlja počela rasti velikom brzinom, tako je i komad zemlje u kljunu patke počeo rasti. Kada je komad zemlje postao prevelik za patkin kljun, patka ga je ispljunula u more. Komad zemlje je zapravo bio magični kamen koji je poslužio bogu Rodu da miješa kozmičko mlijeko iz kojega je nastala Mliječna staza. Nakon nekog vremena kamen je postao velik poput planine,a ta je planina postala sveto mjesto koje je spajalo svijet bogova i svijet ljudi.

U strahu od moći kamena Svarog je odlučio da nitko nikada ne sazna za njegovu moć. Uzeo ga je, stavio ga na nakovanj i snažno udario svojim maljem s namjerom da ga uništi, ali nije ga uspio razbiti.
Jedino je uspio stvoriti iskre, a iz njih je nastala sljedeća generacija bogova. Iskre su stvorile Svarožića, boga vatre. Glasan udarac malja o kamen stvorio je Peruna, boga grmljavine. Zvuk vitlanja malja je stvorio Striboga, boga vjetra. Znoj koji je kapao sa Svarogovog čela je stvorio Velesa, boga kiše. Kako Svarog nije uspio uništiti magični kamen, odlučio ga je sakriti iza 12 stupova. Stupovi su označavali granicu između stvarnog svijeta, kojeg su nazivali Jav, i duhovnog svijeta, kojeg su nazivali Nav.

U međuvremenu je u sredini između tih 12 stupova raslo Drvo svijeta, čije su grane toliko narasle da su dotaknule nebo, a korijenje je došlo do najdubljih dijelova mora. U toj tmini dubine patka je rodila zmaja koji se zvao Zmej. Kada je narastao, počeo se penjati po drvetu prema njegovim krošnjama i svijetu bogova. Kada je došao do Svarge, svijeta bogova, borio se sa psom Simarglom i pobijedio. Zatim je na Zemlju bacio magični kamen kojeg je Rod koristio. Kamen je udario u zemlju poput velikog meteora. Ostaci sudara kamena sa zemljom pretvorili su se u zmajeve duše. Svarog je na kraju uspio svladati Zmeja tako što ga je paralizirao. Zatim je pozvao svog sina Velesa da uzme paraliziranog zmaja i da ga vrati na Zemlju te pripitomi kako bi se zemlja, koja je bila uništena, obnovila i vratila u normalu.

zmejS vremenom je Veles zavolio zmaja. Od straha i ljubomore prema Velesu i njegovom stvorenju bog Perun je bacio svoje munje na Svjetsko drvo i zapalio ga. Tri svijeta koja su bila povezana drvetom zauvijek su se odvojila jedno od drugog. Zbog tog je čina Veles zamrzio Peruna, ali je time spriječena mogućnost da Zmej ponovno dođe u svijet bogova. Do danas Perun svojom grmljavinom čuva svijet bogova.

Kako bi osigurao mir među svojim sinovima, Svarog bi Perunu dao sunce tijekom dana, a navečer bi sunce dobio Veles. Daždbog, najstariji sin, dobio je zadatak da nosi sunce vozeći se u sunčevoj kočiji sa svojim sestrama blizankama. Sestre su se zvale Danica, koja je bila jutarnja zvijezda, i Devena, koja je bila večernja zvijezda. One su čuvale ulaz u svjetove i najavljivale dolazak njihove braće bogova.

Svarga je zadržala moć i kontrolu nad zrakom i vatrom, dok je podzemni svijet imao moć nad zemljom
i vodom. U podzemnom svijetu Navu Veles je vodio preminule duše u svoj dvorac u Vireju. Posljedica pada magičnog kamena boga Roda na zemlju za ljude je gubitak komunikacije sa Svargom, svijetom bogova. Kao rezultat strašnog rata između bogova, ljubomorni dusi su došli na svijet. Danas je Java naseljena beregyenima i upyrima. Beregyeni su vodeni dusi koji donose život te su preci rusalki. Upyri su dusi koji se kreću zrakom i donose smrt, a preci su vampirima i vilama. I jedni i drugi su opasni za ljude. Samo mudre žene i ljudi koji su rođeni s krvlju vila, zmajeva ili vukova mogu komunicirati s tim dusima. Drvo svijeta se obnavlja kao i ostala drveća. U jesen lišće pada, a u proljeće ponovno izraste i procvjeta bez ljudske pomoći.