Slavenski bogovi

slavenski bogoviSlavenski bogovi su bili štovani širom Europe, gdje god se pojavljivala slavenska mitologija. Slavenska mitologija se pojavljivala od zapadne Europe, točnije današnje sjeverne Njemačke, preko Češke, Slovačke, Slovenij, Hrvatske na istok sve do Rusije. Iako je područje bilo ogromno nije ostalo puno pisanih ostataka o slavenskoj mitologiji. Također u raznim dijelima se spominju različiti bogovi tako da se broj bogova penje iznad par desetala. Jedino što nema puno detalja o svim tim bogovima.

Najpoznatiji bogovi u slavenskoj mitologiji su bili ujedno personifikacije prirode koja je okruživala stare Slavene. Tako su primjerice Svarog i Svarožić prestavljali sunce i vatru. Bog Veles je simbolizirao šumu, stoku i podzemni svijet. Najpoznatiji bogovi u slavenskoj mitologiji osim navedenih su bili Rod, Lada, Perun, Morana i Jarilo.

Slavenska kozmologija je poput ostalih europskih mitologija jako kreativna. Tako se smatra da su svi bogovi nastali od jednog samorodnog boga Roda koji se samim time nalazi u svim ostalim bićima. To se može potvrditi ako se proučava etimologija imena bogova i riječi koji su se govorili ili se i danas govore u slavenskim jezicima poput Hrvatskog, Srpskog ili Ruskog.