Stvaranje Mjölnira

stvaranje mjolniraStvaranje Mjölnira i ostalih čarobnih artefakata je priča o nastanku raznih artefakata koji su  imali čarobne moći  i koji su bili usko vezani uz bogove i njihove moći. Najpoznatiji je Thorov malj Mjölnir.

Jednog dana Loki je odlučio napraviti neku spačku jer mu je bilo dosadno. Uzeo je škare i odrezao predivnu zlatnu kosu božice SifThorove žene. Kada je Thor to saznao, poludio je. Našao je Lokija,  zgrabio ga i zaprijetio mu da će mu polomiti sve kosti u tijelu. Loki je u strahu molio Thora da ga pusti. Obećao mu je da će otići u zemlju patuljaka Svartalfheim i zamoliti patuljke za novu kosu koja će biti još ljepša nego prijašnja. Thor ga je pustio i Loki je otišao u zemlju patuljaka.

Loki je dobio ono što je htio u zemlji patuljaka, ali i više od toga. Sinovi patuljka Ivaldija su mu, osim tražene kose za Sif, napravili brod Skidbladnir, što u prijevodu znači “sklopljen od tankog komada drveta”, koji je najbolji od svih brodova ikad sagrađenih i uvijek ima povoljan vjetar. Osim broda, patuljci su napravili  koplje Gungnir, što znači “lepršav”, koje je najubojitije koplje od svih.

Lokiju je bilo toliko dobro u zemlji patuljaka da je odlučio još malo ostati i uživati. Od dosade se kladio s dvojicom braće Brokkr i Sindri da oni nikad neće moći napraviti tri čarobna artefakta kao sinovi Ivaldija. Loki je bio odlučan dati svoju glavu kao okladu da oni ne mogu izvršiti dani zadatak. Braća su pristala na okladu.

sons of ivaldiKada su počeli raditi, Loki se prerušio u pčelu i uboo je patuljka Sindrija, koji je obrađivao komad zlata u vatri, u ruku. Kada je patuljak izvukao svoju ruku iz vatre, u rukama je držao živog vepra sa zlatnom dlakom. Tako je nastao vepar Gullinbursti, koji je sijao svjetlošću u mraku i mogao trčati brže od bilo kojeg konja. Također je mogao brzo trčati kroz vodu.

Sindri je zatim stavio još jedan komad zlata u vatru, dok je Brokkr puhao u vatru mijehom. Pčela Loki je zatim ubola Brokkra u vrat, a Sindri je iz vatre izvukao prsten Draupnir. Iz tog prstena svaku devetu noć ispada osam novih zlatnih prstena iste težine.

Sindri je zatim stavio komad željeza u vatru. Upozorio je brata da moraju biti jako pažljivi jer je ulog velik i nema prostora za pogrešku. Pčela Loki je doletjela do Brokkra i ubola ga u oko. Iz njegovog oka je počela teći krv te nije dobro vidio dok je radio. Sindri je stvorio malj koji je bio nenadmašne kvalitete. Nazvao ga je Mjölnir. Taj malj nikada ne promašuje metu i uvijek se vraća vlasniku u ruke poput bumeranga. Jedina mana je bila što mu je drška bila kratka.

Uvjereni u vrijednost svojih blaga koje su stvorili, patuljci su otišli u Asgard. Loki je stigao malo prije patuljaka te se hvalio darovima koje je donio. Thoru je dao zlatnu kosu za njegovu ženu Sif i malj Mjölnir. Odinu je dao prsten Draupnir i koplje Gungnir. Freyru je dao brod Skidbladnir i vepra Gullinbursti.

Iako su bogovi bili zahvalni Lokiju na darovima, nisu zaboravili na okladu Lokija i patuljaka. Kada su patuljci prišli Lokiju s noževima da mu odrube glavu, Loki je mudro zaključio da im nije obećao vrat nego samo glavu. Na kraju su se patuljci zadovoljili šivanjem Lokijevih usta tako da više ne može govoriti.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *