Thor u ribolovu

Thor u ribolovu je kratka priča u kojoj su glavni likovi bog groma Thor, div Hymir i divovska zmija Jormungand.

tor i hymirJednog su dana bogovi odlučili pripremiti gozbu. Zatražili su pomoć od divova Aegir i Ran koji su živjeli ispod mora i bili su poznati po pripremi velikih gozbi. Aegir i Ran su pristali pomoći bogovima u pripremi gozbe samo ako im osiguraju dovoljno velik kotao za pripremu medovine.

Bogovi su krenuli u potragu i saznali da najveći kotao ima div Hymir. Thor, koji je bio nahrabriji i najluđi, ponudio se da ode do diva Hymira i zatraži kotao od njega. Kada je Hymir čuo da će Thor doći, ubio je svoja tri vola i pripremio večeru u njegovu čast. Hymir je u čudu stajao dok je Thor u par zalogaja pojeo dva vola. Nakon toga Hymir je ljutito rekao Thoru da moraju sutradan otići na more kako bi upecali ribu jer nemaju više što za jesti.

Sutradan su ustali u ranu zoru kako bi se pripremili za ribolov. Hymir je zamolio Thora da mu priskrbi mamac kako bi mogli privući ribe. Thor, ne razmišljajući o ičemu, ubio je najvećeg vola kojeg je Hymir imao na posjedu. To je dodatno razjarilo već ljutitog Hymira, ali nije ništa rekao Thoru jer se oslanjao na njegovu sirovu snagu koja će im pomoći u ribolovu. Napokon su krenuli na pučinu. U stražnjem dijelu čamca je bio Thor koji je veslao, a u prednjem Hymir.

Krenuli su prema mjestu gdje je Hymir nedavno ulovio dva kita, ali kad su došli na to mjesto, Thor nije zaustavio čamac.  Krenuli su dalje prema pučini, na što je div Hymir poludio. Od straha je naredio Thoru da ne idu dalje prema pučini jer bi mogli nastradati od goleme zmije Jormungand. Thor, koji je bio u vječnoj borbi s tom zmijom, odbio je zaustaviti čamac.

Nakon nekog vremena Thor je zaustavio čamac i bacio udicu u duboko more. Nakon nekog vremena osjetio je potezanje udice. Počeo je snažno povlačiti uže iz vode. Kako je povlačio uže iz vode, tako se komešanje ispod vode pojačavalo. Iznenada im je ispred čamca iskočila glava zmije Jormungand s udicom u ustima. Thor je zgrabio svoj malj i krenuo prema divovskoj zmiji. U tom je trenutku Hymir presjekao uže i zmija se vratila u morske dubine. Thor, u svom bijesu što je propustio priliku ubiti svojeg smrtnog neprijatelja, bacio je Hymira iz čamca u more.

Nakon toga je Thor ulovio dva kita i, prebacivši ih preko svojih ramena, vratio se u Hymirovu kuću. Tamo je uzeo ogromni kotao i odnio ga u Asgard.

One comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.